Mleczko pszczele w miodzie - właściwości
Pszczoły produkują wiele produktów, których stosowanie podnosi naturalna odporność człowieka. Jednym z nich jest mleczko pszczele, które jest wydzieliną z gruczołów gardzielowych młodych pszczół i służy pszczołom do karmienia larw w ich początkowym stadium rozwoju. Zawiera aż 150 aktywnych substancji, które naturalnie wspierają budowanie odporności, wśród nich znajdziemy witaminy z grupy B, C, D, E, wapń, żelazo, krzem, aminokwasy czy acetylocholinę. Mleczko pszczele w miodzie to najbardziej popularny sposób jego przechowywania bez obawy o utratę wartości odżywczych. Sama mieszanka zawiera aż 5% mleczka pszczelego, dzięki czemu sam smak mleczka jest niewyczuwalny.
Miód z mleczkiem pszczelim - jak powstaje?
W naszej ofercie przedstawiamy kremowany miód z mleczkiem pszczelim. Jest to mieszanka wyselekcjonowanych miodów z dodatkiem mleczka pszczelego. W trakcie jego produkcji wpierw podgrzewa się wcześniej zebrane miody do temperatury 45°C, w której stają się w pełni płynne, nie tracąc swoich właściwości. Następnie miesza się miód akacjowy, słonecznikowy i rzepakowy (w ilości 10-20%) i następuje proces mieszania. Na sam koniec dodaje się mleczko pszczele, po czym całość trafia do chłodni, gdzie w stałej temperaturze 14°C jest ciągle mieszana. Miód ulega naturalnej krystalizacji, a jego kryształki ulegają rozciągnięciu poprzez mieszanie. W ten oso sposób uzyskuje się idealnie aksamitny miód, a mleczko pszczele zostaje trwale w nim uwięzione.
Stosowanie:
Miód z mleczkiem pszczelim należy zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżeczce (2 razy po około 10 g produktu), wtedy ilość przyjętego mleczna nie przekracza 0,5 g na porcję. Można zwiększyć do dawki 2 razy po 2 łyżeczki (2 razy 1 g mleczka).
Produkt należy chronić przed światłem i wilgocią, przechowywać w oryginalnym opakowaniu w temperaturze pokojowej. Przechowywanie w lodówce pozwala utrzymać wartości odżywcze do 1 roku.
Suplement diety. Zawiera składniki naturalnie wspierające funkcje organizmu. Nie ma właściwości leczniczych.